Säkra upp med bygglov

Det är ett fantastiskt roligt projekt att bygga ut, måla om och renovera i anslutning till sitt eget hus. Att se din bostad förädlas från det renoveringsobjekt du köpte till den drömkåk den börjar likna mer och mer. Åtminstone fortfarande i din fantasi. Du ser potentialen ingen annan såg. Du kan knappt vänta tills du kan bygga en altan, en lekstuga åt barnen i trädgården och måla om hela fasaden i färgen du önskar. Det är många projekt att sätta tänderna i och du vill bara sätta igång så fort det är möjligt. Men så var det där men den där irriterande byråkratin. 

 

Grannar och kommunen avgör 

Det är lätt att tro att man på sin egen tomt kan bygga nytt eller bygga om lite hur man vill. Du äger ju trots allt marken och borde få göra vad du vill med den? Det skulle man kunna tro, men icke. Det låter kanske konstigt, men även dina grannar och kommunen har en röst i saken. För att fortsätta förädlingen av din bostad behöver du i de allra flesta fall bygglov. Det är en beviljning från kommunen att du har juridisk rätt att bygga det som du önskar lägga till på din tomt.  

 

 

Kan man måla om sin fasad?  

Men vad gäller för bygglov egentligen? Gäller det all förädling och alla tillägg på bostad och tomt? Kan man ens måla om sitt hus utan bygglov? Där är reglerna faktiskt lite motstridiga. För att byta färg på sin fasad krävs i regel inget bygglov. Däremot finns det någonting som säger att det krävs bygglov för att ändra fasadens yttre. Och du får inte heller måla om i vilken färg som helst. Även om reglerna är hyfsat generösa finns risken att grannarna går i taket av kulören du väljer. Det har nämligen hänt förr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *