Lån och lånebehov

De flesta av svenskarna har eller har haft ett lån. Att låna pengar är inte något ovanligt, svårt eller farligt, utan ett sätt att köpa sig något. Det kan handla om allt från en bostad till något mycket mindre såsom en bil. Vissa kan även tänka sig att ta ett lån för att unna sig en lyxigare semester.

Syftet spelar egentligen mindre roll då principen bakom varje lån är densamma. Man lånar pengar som sedan avbetalas. Kostnaden för ett lån består av en ränta och eventuella avgifter.

 

Olika typer av lån

Lånen skiljer sig varandra emellan, speciellt när det gäller räntenivåerna. Vissa långivare accepterar kunder med ett flertal andra lån i sin portfölj medan andra helst vill ha klienter utan andra skulder.

För att pricka in rätt lån som kan passa ens behov och önskemål är det ganska bra att använda sig av jämförelsesajter. Dessa ger en klar överblick av vad som finns på marknaden, vilka räntevillkoren är och hur långa avbetalningstider som finns. Vipbanks.se är ett exempel på en digital jämförelsesajt med en bra design och väl presenterad information.

Idag finns det tiotals olika sajter som kan hjälpa dig som låntagare att hitta den rätta låneprodukten.  

 

 

Vem kan man låna från?

Säkrast och vanligast är det att låna från en bank. I Sverige finns det ett antal olika bankinstitutioner med en lång tradition inom utlåning och olika typer av låneprodukter. Något intressant är att en del affärskedjor också har grundat egna banker som mest riktar sig till deras kunder och trogna medlemmar. Ett sådant exempel är ICA Banken.

Smslån eller snabblån har också blivit allt populärare på senare tid. Dessa erbjuds oftast av finansiella institutioner som kan tänka sig att snabbt låna ut pengar till de flesta sökande. I de allra flesta fall är räntorna betydligt högre jämfört med låneprodukterna som svenska banker erbjuder.