Optimera dina sömnrutiner

Hamnar du också i säng alldeles för sent om kvällarna? Eller kanske är det till och med först på natten som du lägger ned huvudet på kudden? Du är garanterat inte ensam. Vi har blivit allt sämre på att verkligen se till att få tillräckligt med sömn. 

Detta är förstås allvarligt eftersom det är under sömnen som kroppen reparerar sig själv. Dessutom är det under natten som detta sker, eftersom vi är djur som är aktiva under dagen – ett faktum som inte kan ändras genom att vi tittar på skärmar in i det sista.

Men det finns hopp, det finns det alltid, för att finna ro igen. Det handlar dock såklart om att du måste lägga manken till för att få till stånd dessa förbättringar av din nattlig sömnkvalitet.

Först och främst ska du bestämma vilken tid du ska gå och lägga dig – och sedan hålla den. Visst kan du ta ut svängarna då och då, och under helgen, men på det stora hela så ska du försöka komma i säng i ungefär samma tid varje kväll. 
Helst även senast klockan 22.00.

Se också till att du lägger ifrån dig alla skärmar två timmar före sängdags. Läs en bok eller lyssna på en podcast istället (förutsatt att detta inte lockar in dig till mer skärmande). Skaffa en justerbar säng in du tror att den kan göra att du känner dig ner bekväm med att läsa. Ibland kan sådana saker vara till hjälp genom att de gör livet lite mer bekvämt.

Men låt hjärnan varva ned från konstant stimulans så har den hittat en bra nivå när du väl ska somna. Detta gäller även böcker och liknande saker som kanske känns som ”nyttiga”.
Annars är risken stor att du ligger där och stirrar i mörkret medan hjärnan börjar trappa ned efter att ha hållit igång in i det sista.