Så lyser du upp tillvaron

Det är ett faktum att det sker alldeles för många självmord i Sverige. Vi är ett land som dras med mycket psykisk ohälsa per capita och många söker hjälp för depression och nedstämdhet. Ibland hör man förklaringen att det kan ha ett samband med att Sverige under en stor del av året är ett väldigt mörkt land och saknar välbehövligt ljus från solen.

Huruvida förklaringen är vetenskapligt belagd eller inte kommer den här texten låta vara osagt, men faktum är att människor generellt mår bra av ljus och sämre av mörker. Vilket kanske inte är så konstigt. Ljuset ger ju oss så mycket fler möjligheter än mörkret.  

Lagom är bäst 

Det är säkert därför det är mycket lättare att vara glad på sommaren. Långa, ljusa kvällar och solljus hela dagen lång. Ja, om man får önska åtminstone. Borde inte norrlänningar då vara gladast i hela världen under sommaren när solen aldrig går ned? Nja, det kan ju förstås bli lite för mycket av det goda också.

Oavsett om det handlar om solljus, sänglampor, led list, trädgårdsbelysning eller annat så är lagom bäst. Ljus när det passar oss och på våra villkor för att vi ska må så bra som möjligt. 

 

 

Ljus på recept 

Kan man inte få ljus på naturlig väg får man helt enkelt manipulera det. Tända lyktor, brasor och stearinljus. Eller vanliga lampor. Det kan till och med vara riktigt mysigt under vintern. Många börjar till exempel sätta fram julljus, adventsljusstakar och annat redan i november enbart för att lysa upp den mörka tillvaron som hösten och vintern påkallar.

Istället för att skriva ut massa antidepressiva läkemedel kanske läkarna skulle börja ordinera resor till Kanarieöarna, Karibien eller Italien istället? Där hade patienterna fått ljus och värme så det räcker och blir över och hade kommit hem med ett stor portion D-vitamin! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *